SHANTOM
Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών
Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala
Τριπόλεως 35Α , 152 31 Κ. Χαλάνδρι
τηλ. 210-6717529


Shantom

  ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ"

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι τετράωρες ομαδικές συνεδρίες χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala γίνονται μία φορά το μήνα, Κυριακή, στον Πολυχώρο Shantom. Παρ'όλο που έχουν ένα συνδετικό νήμα και αποτελούν θεματικούς κύκλους, ωστόσο είναι και εντελώς αυτοτελείς, μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθήσει μόνο μία, ή δύο, ή τρείς κλπ, μεμονωμένα. Παρ'όλα αυτά, με μία φορά κανείς παίρνει μόνο μία γεύση αρχαρίου, διότι η χοροθεραπεία μαθαίνεται κάνοντας χοροθεραπεία και μόνον μέσα από την επανάληψη και τη διάρκεια στο χρόνο, μπορεί κανείς να περιμένει αλλαγές και ίαση.Έτσι συστήνεται αφού κανείς δοκιμάσει μία τετράωρη συνεδρία, να συγκεντρωθεί θεραπευτικά, να δεσμευτεί και να ακολουθήσει ανελλιπώς τις μηνιαίες συνεδρίες για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Περισσότερα για τη χοροθεραπεία εδώ Περισσότερα για τη γιόγκα εδώ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
2019-2020

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Η Γραμματεία της σχολής σας περιμένει, είτε από κοντά, στο κτίριό μας,στην οδό Τριπόλεως 35Α και Ευβοίας, είτε και τηλεφωνικά, στο 210-6717529, να σας ενημερώσει για τις καινούργιες μας δραστηριότητες. Σας θυμίζουμε οτι πάντοτε λειτουργεί η ηλεκτρονική μας αλληλογραφία


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018-19)

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 ώρα 11:00 – 15:00 ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- η τελευταία ημερομηνία για φέτος
«Γεμίζοντας το κενό» - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala
Θα έχουμε παρατηρήσει σε διαφορετικές στιγμές της ζωής μας, να κάνουμε επαναλαμβανόμενες σκέψεις που σχετίζονται με κάποιο πρόσωπο που αγαπάμε, με κάποια δύσκολη κατάσταση, με μια δημιουργία μας.
Πολλές φορές αυτή η εμμονική εξάρτηση έρχεται για να καλύψει κάποια ψυχική ανεπάρκεια ή ένα κενό.
Από την παιδική μας ηλικία έχουμε αναπτύξει πολλές ελλείψεις. Και συχνά σε κάποια στιγμή της ζωής μας αυτές οι ψυχικές ανεπάρκειες ενεργοποιούνται πάλι καθώς συγχρονίζονται με κάποια εξωτερική κατάσταση της ζωής μας.
Στη χοροθεραπεία, μέσω της εκφραστικής κίνησης και της ενσυναίσθησης, θα έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με τα βαθειά μας συναισθήματα, να μπούμε στο ασυνείδητο και να έρθουμε σε επαφή με πλευρές μας που υποφέρουν και με τις οποίες είμαστε ξεκομμένοι ή σε αντίθεση. Να αναγνωρίσουμε τα σήματα που στέλνουν, να τις βιώσουμε και να τις παρηγορήσουμε.

Κυριακή 19 Μαΐου 2019 ώρα 11:00 - 15:00: «Ανοιξιάτικες ανατροπές» - χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala.

Αν ο καιρός ήταν μέσα μας, άραγε έχουμε άνοιξη;
Τι σημαίνει άνοιξη μέσα στον εσωτερικό κύκλο;
Έχουμε δημιουργήσει άξονες για να κρατηθούμε μέσα μας την ώρα της αλλαγής;
Έχουμε ετοιμαστεί να κοιτάξουμε τη ζωή μας αλλιώς ;
Στη χοροθεραπεία θα εξερευνήσουμε το φάσμα της κίνησης και της εκφραστικότητάς μας, μέσα από τα οποία θα αναδυθούν οι αλλαγές πού έχουμε από καιρό κυοφορήσει.
Θα συναντήσουμε τις δυσκολίες μας και θα συνομιλήσουμε με τις αντιστάσεις μας σε νέους ορίζοντες, προετοιμάζοντας τη μετατόπιση που θα μας δικαιώσει.

SEMINARIA ME TH LHDA S 

Κυριακή 14 Απριλίου 2019 ώρα 11:00 - 15:00: «O ψυχικός πυρήνας και η εικόνα του» - χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala.
Όπως το κουκούτσι στον καρπό, έτσι και η ψυχή μας αποτελείται από έναν πυρήνα μοναδικής αυθεντικότητας που περιλαμβάνει τη δυνητικότητα του ανθρώπου. Λόγω όμως της ψυχοσωματικής μνήμης και της ιδιότητας να αναπαράγει τις ασυνείδητες μνήμες του, ο άνθρωπος παγιδεύεται στην εικόνα που πλάθει το εγώ για τον ίδιο.
Η απελευθέρωση από την εικόνα και η αναζήτηση της αυθεντικότητας του πυρήνα είναι απαραίτητη προυπόθεση στην αναζήτηση της ευτυχίας και της προσωπικής κατεύθυνσης.
Η χοροθεραπεία θα μας δώσει τα εργαλεία διάκρισης και αναζήτησης της αυθεντικότητάς μας αποτυπώνοντας τα νέα δεδομένα μέσα στην ψυχική σφαίρα της κίνησης και της αντίληψης.

Κυριακή 7 Απριλίου 2019 ώρα 11:00-18:00: Η πνευματική υφή του σώματος: ολοήμερο σεμινάριο αυθεντικής raja yoga με τη Λήδα Shantala. Αsanas – Pranayama – Διαλογισμός - Θεωρία.

Ο νους είναι σημαντικό εργαλείο για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Για να συνειδητοποιήσουμε όμως την αλήθεια και το όλον, ο μη-νους είναι το εργαλείο, και η σιωπηλή συγκέντρωση στη στιγμή. Με το νου και την σκέψη μπορούμε να γνωρίσουμε τον τρισδιάστατο κόσμο των φαινομένων, των κόσμο του δυαδισμού και της πολλαπλότητας. Τον κόσμο της μάγια όπως λένε τα αρχαία Ινδικά κείμενα, τον κόσμο που εμφανίζεται ως αντανάκλαση μέσα στο νου, όπως λέει ο Πλάτωνας στο Σπήλαιο.
Με το νου και την σκέψη όμως είναι αδύνατον να εμβαθύνουμε στη γνώση της ψυχικής ουσίας μας. Οι νοητικές λειτουργίες μας αποτελούν το εμπόδιο σε αυτήν την αναζήτηση. Παρόλον ότι αποτελούν έκφραση βαθύτερων πεδίων, λειτουργούν ως κάλυπτρο, που αποκρύπτει τη λεπτοφυή προέλευσή τους.
Για να γνωρίσουμε το ποιος είμαι, για να συνειδητοποιήσουμε την υπόσταση μας ως άνθρωποι, χρειάζεται ειδική άσκηση η οποία μέσω της αναπτυσσόμενης συγκέντρωσης, επιφέρει την απαραίτητη νοητική παύση. Τότε μέσα στην εσωτερική σιωπή, μας απορροφά η βαθύτερη φύση μας και μας αποκαλύπτει την Ουσία.

Στο ολοήμερο αυτό σεμινάριο θα ασκηθούμε ολιστικά: με το σώμα μέσω των asanas, με την αναπνοή μέσω του pranayama, με το νου μέσω του διαλογισμού, και μέσω της θεωρίας θα αναπροσδιορίσουμε τον τρόπο σκέψης μας.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 ώρα 11:00 - 15:00: ««Ψυχικά όρια και εσωτερική ελευθερία»», χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala.

Τα ψυχικά όρια και η εσωτερική ελευθερία, πάνε πάντα μαζί.
Μέσω συναισθηματικών και πνευματικών ωριμάνσεων, δημιουργείται ένα κανάλι ψυχικού χώρου που επιτρέπει αλλαγές στο επίπεδο συνειδητότητας και διαδικασίες αυτογνωσίας. Σε σχέση με τον άλλο, όριο είναι η συμπεριφορά του ενός να μην βλάπτει τον άλλο, αναγνωρίζοντας το αμοιβαίο δικαίωμα ελευθερίας τους. Εσωτερικά όρια είναι η διάκριση, η διατήρηση ενός υψηλού συστήματος αξιών σε όλες τις συνθήκες και καταστάσεις. Η φροντίδα μιας καθημερινότητας που ρέει κ.α.
Η χοροθεραπεία θα μας δώσει τα εργαλεία για να θέσουμε ή να άρουμε όρια και να προσδιορίσουμε πώς στην παρούσα στιγμή ορίζουμε την ελευθερία για μας.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 ώρα 11:00 - 15:00: «Ελευθερώνοντας το νου και το σώμα», χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala.

Ο νους προσδιορίζεται από τις εμπειρίες του παρελθόντος, κάνοντάς μας να ζούμε καθηλωμένοι σε συνήθειες σκέψης, συμπεριφοράς, τρόπου ζωής, εμποδίζοντάς μας να εκπληρώσουμε το δυναμικό μας. Όμως οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος δεν εγγράφονται μόνον στη νοητική και ψυχική διάσταση, αλλά επηρεάζουν και τις δυνατότητες της έκφρασης μας, τόσο σωματικά όσο και λεκτικά. Οι ψυχονοητικές εντάσεις σωματοποιούνται, αποτυπώνονται μέσα στους μυς και τις κλειδώσεις, περιορίζοντας όχι μόνον την κίνηση αλλά και τον τρόπο σκέψης και ανάλυσης - αφού το εύρος της σωματικής ευφυΐας είναι συχνά άμεσα συνδεδεμένο με τον τρόπο της αντίληψης και της δράσης μας.
Η κίνηση μέσω της χοροθεραπείας, θα ελευθερωθεί από αυτούς τους περιορισμούς και θα αποκτήσει εκφραστικότητα, δηλαδή τη δύναμη να εκφράζει, να περιέχει αποχρώσεις σκέψεων και συναισθημάτων. Έτσι φωτίζονται πτυχές του ασυνείδητου, βοηθώντας μας να δούμε και να εκφράσουμε την ολότητα μας κινητικά.
Τα νέα ερεθίσματα που ρέουν μέσα στη σφαίρα κίνησης, προσφέρουν τη δυνατότητα συνειδητοποίησης και απελευθέρωσης από κλισέ, ψυχικά και κινητικά, που δεσμεύουν το σώμα και περιορίζουν τη δημιουργικότητα και την ελευθερία επιλογών στη ζωή.
Οι ισχυρές εσωτερικές διεργασίες της χοροθεραπείας συμφιλιώνουν το νου, την ψυχή και το σώμα και απελευθερώνουν δημιουργικές εσωτερικές δυνάμεις, που θα φέρουν την αλλαγή και την ολοκλήρωση.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στη Γραμματεία του Shantom

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 ώρα 11:00 - 15:00: «Αρχή χρονιάς και νέων στόχων», χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Η ζωή μας ξεδιπλώνεται σε σπείρες χρόνου. Οι σκέψεις μας, οι προσδοκίες μας, τα έργα μας, ακολουθούν και αυτά κυκλικές διαδρομές. Το τέλος μιας χρονιάς και η αρχή μιας άλλης αποτελούν αφορμή εσωτερικού απολογισμού και ανακατατάξεων, που προάγουν επανεξετάσεις, αλλαγές, άδειασμα. Δημιουργείται έτσι ένας μεταβατικός χώρος μνήμης μέσα από τον οποίο αναδύεται κενότητα. Μέσα σε αυτόν τον ψυχικό χώρο, θα συνειδητοποιήσουμε ποιότητες της βαθύτερης φύσης μας οι οποίες θα λειτουργήσουν ως πυξίδα επαναπροσδιορισμού στόχων και σταθμών, στο ταξίδι της ζωής μας.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 ώρα 11:00 – 15:00: «Έρωτας και σεξουαλικότητα», - χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala.
Ποια είναι η σχέση μας με το σώμα μας και το φύλο μας;
Έχουμε μέσα μας άνεση με τους τρόπους που το σώμα μας βιώνει τη ζωή και τον έρωτα; Η σεξουαλικότητα μας έχει χρόνο λήξης;
Συνδέεται πάντοτε με έναν άνθρωπο ή είναι μία εσωτερική κατάσταση;
Στη χοροθεραπεία θα εξετάσουμε πως ο έρωτας και η σωματοποίηση του στη σεξουαλικότητα, ξυπνούν πολύ βαθιά συναισθήματα και εμπειρίες που συνεγείρουν το παρελθόν. Σχέσεις «αρχαϊκές» με τη μητέρα και τον πατέρα.
Το πώς μας άγγιξαν, μας κοίταξαν, το αν ή όχι μας κάλυψαν συναισθηματικά.
Είναι σημαντικό αυτές τις πρώτες εμπειρίες να τις συνειδητοποιήσουμε για να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο τις καταχωρήσαμε τότε μέσα μας και το εάν η ερωτική συμπεριφορά μας αντιπροσωπεύει το είναι μας, ή είναι μία απάντηση-αντίδραση στο παρελθόν.
Αυτή η βιωματική κατανόηση της ιστορίας μας και το πόσο έχει παγιδευτεί το σώμα μας μέσα της, δίνει φτερά σε δυνάμεις, ορμή, και ζήλο που μπορούν να μας οδηγήσουν πίσω στη «σωματικότητα» και το μυστήριο της, αποτελώντας έτσι στέρεη βάση για άλλες νοητικές και πνευματικές υπερβάσεις.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 ώρα 11:00 – 18:00: «Η αξία της σωστής πρακτικής στη γιόγκα», ολοήμερο σεμινάριο αυθεντικής ράτζα γιόγκα με τη Λήδα Shantala. Αsanas – Pranayama – Διαλογισμός - Θεωρία. Ο νους είναι σημαντικό εργαλείο για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Για να συνειδητοποιήσουμε όμως την αλήθεια και το όλον, ο μη-νους είναι το εργαλείο, και η σιωπηλή συγκέντρωση στη στιγμή.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 ώρα 11:00 – 15:00: «Έρωτας», χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Τι να σημαίνει έρωτας για τον καθένα από εμάς. Υπάρχει ακόμα στην εποχή μας;
Είναι κάτι που το ονειρευόμαστε να γίνει ή έχουμε απογοητευτεί και απορρίψει;
Ο έρωτας συνδέεται πάντοτε με έναν άνθρωπο ή είναι μία εσωτερική κατάσταση για τη ζωή;
Στη χοροθεραπεία θα εξετάσουμε, πως ο έρωτας ξυπνάει πολύ βαθειά συναισθήματα και εμπειρίες που συνεγείρουν το παρελθόν. Αυτό το τόσο κοντά ξυπνάει σχέσεις «αρχαϊκές» - κυρίως με τη μητέρα. Το πώς μας άγγιξε, μας κοίταξε, το αν ή όχι μας κάλυψε συναισθηματικά.
Αυτές οι πρώτες εμπειρίες είναι καθοριστικές στο πώς βιώνουμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας με τον ή την σύντροφό μας. Στο πόσο αναπαράγουμε κοινωνικά κλισέ. Στο πόση ζωντάνια έχουμε στη ζωή, πόση αντοχή στο να υποστηρίζουμε σκέψεις και αυτά που μας υπαγορεύει η ψυχολογική μας ευφυΐα, εφόσον θεωρούμε ότι είναι για μας σημαντικά, ή στην ικανότητά μας να τα απορρίπτουμε αν αποδεικνύονται λανθασμένα τη συγκεκριμένη στιγμή.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 ώρα 11:00 – 15:00: «Το παρόν μέσα από το σώμα», χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Το βίωμα της καθημερινότητας μέσα από το σώμα, η σωματική εμπειρία των λέξεων, των συναισθημάτων, των ιδεών είναι διαδικασία που επιτρέπει την αυθεντικότητα.
Δίνει αίσθημα ριζώματος και αυτό προσφέρει την ικανότητα του να κρατάμε τις πολύπλευρες όψεις του εαυτού μαζί, να συνδεόμαστε και να ζούμε πραγματικά την ανθρώπινη ευάλωτη φύση μας.
Να αφήνουμε το παρελθόν και να αφομοιώνουμε τις αντιφάσεις του παρόντος μέσα σε μια νέα «γειωμένη στο σώμα» ταυτότητα.

 

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017-18)

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 ώρα 11:00 – 15:00: «Η σπίθα της ενέργειας», χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Η ύλη δονεί και δονείται. Είμαστε φτιαγμένοι από δονήσεις.
Η ταύτιση με τη γήινη δόνηση οδηγεί σε στενά πρότυπα σκέψης, σε φτωχή γλώσσα σώματος και αδύναμο ενεργειακό πεδίο. Η συνειδητότητα στριμώχνεται μέσα σε περιορισμένη αντιληπτικότητα που ορίζεται από εξωγενείς παράγοντες, από τη μνήμη, από το παρελθόν, από το προσωπικό και το συλλογικό ασυνείδητο.
Μέσα σε αυτά τα καλούπια, ο άνθρωπος χάνει την εσωτερική κατεύθυνση, τη γνησιότητα την ενέργεια και τον ενθουσιασμό του. Το βάρος της ύλης και της καθημερινότητας απορροφά και ξοδεύει την πολύτιμη ψυχική του ενέργεια.
Με τη χοροθεραπεία θα οδηγηθούμε πέρα από στεγανά και ψευδείς ταυτίσεις.
Θα συντονιστούμε με ψυχικές και πνευματικές λεπτοφυείς δονήσεις που θα απελευθερώσουν ενέργεια, αυθεντικότητα στην κίνηση, φωτεινές σκέψεις και ψυχική φρεσκάδα.

Κυριακή 27 Μαΐου 2018 ώρα 11:00 – 15:00: «Φόβος για ζωή», χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Η Ζωή είναι πρόκληση. Δεν ορίζεται, δεν προβλέπεται, δεν περιορίζεται.
Από την άλλη, μέσα μας ζουν τραυματικές εμπειρίες, φίλτρα που δείχνουν την πραγματικότητα ως απειλή.
Έν αγνοία μας δρα ο φόβος και η ψυχοσωματική του σύσπαση.
Μέσα σε αυτό το περιορισμένο ψυχικό εύρος, οι επιλογές είναι πάντα συντηρητικές στις ζωογόνες δυναμικές, μην και απειληθεί η ζώνη ασφάλειας με τις μικρές, φτωχές της ισορροπίες.
Η χοροθεραπεία θα ξεδιπλώσει τη δυνατότητα του να δούμε και να αισθανθούμε τις αντίρροπες με τη ζωή δυνάμεις και να βρούμε τη ζωτική σύνδεση με το λώρο της ζωής που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο παρόν.

Κυριακή 29 Απριλίου 2018 ώρα 11:00 – 15:00: «Μέρος του όλου», χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Το ερώτημα «ποιος είμαι» απασχολεί τον άνθρωπο από τις απαρχές της ιστορίας του. Το άτομο φέρει το όλον, αποτελείται από τα ίδια συστατικά και στηρίζεται από αυτό, όπως ένα έμβρυο από τη μήτρα.
Και εδώ ξεκινάει το μυστήριο της ζωής. Καθώς ξεδιπλώνεται η ιστορία του καθενός, η ανάπτυξη της ατομικής συνειδητότητας, του εγώ και της προσωπικότητας, ταυτόχρονα δημιουργούν διαχωριστικότητα. Ξεκόβουν τον άνθρωπο από τις συλλογικές «ρίζες» της ύπαρξης του, αφήνοντας τον έρμαιο στο αίσθημα αποξένωσης και υπαρξιακής μοναξιάς.
Η χοροθεραπεία, θα μας δείξει πως η διαδικασία αναζήτησης της σύνδεσης με τη μεγάλη μήτρα του κόσμου, περνάει αναγκαστικά από τη συνειδητοποίηση σχέσεων που αναπτύχθηκαν με τη γήινη μητέρα και την οικογένεια, διαμορφώνοντας έτσι τα πρώτα σκαλιά της κλίμακας που θα μας πάει πέρα από το εγώ, στη συλλογική μας ταυτότητα.

Κυριακή 22 Απριλίου, ώρα 11:00 – 18:00 «Το εσωτερικό φως της σιωπής»: Ολοήμερο σεμινάριο Raja Yoga με τη Λήδα Shantala. Αsanas – Pranayama – Διαλογισμός – Θεωρία από κλασικά κείμενα της γιόγκα.
Με το νου και την σκέψη μπορούμε να γνωρίσουμε τον τρισδιάστατο κόσμο των φαινομένων, των κόσμο του δυαδισμού και της πολλαπλότητας. Τον κόσμο της μάγια όπως λένε τα αρχαία Ινδικά κείμενα, τον κόσμο που εμφανίζεται ως αντανάκλαση μέσα στο νου, όπως λέει ο Πλάτωνας στο Σπήλαιο.
Με το νου και την σκέψη όμως είναι αδύνατον να εμβαθύνουμε στη γνώση της ψυχικής ουσίας μας. Οι νοητικές λειτουργίες μας αποτελούν το εμπόδιο σε αυτήν την αναζήτηση. Παρόλον ότι αποτελούν περιορισμένη έκφραση βαθύτερων πεδίων, λειτουργούν ως κάλυπτρο, που αποκρύπτει τη λεπτοφυή προέλευσή τους.
Για να γνωρίσουμε το ποιος είμαι, για να συνειδητοποιήσουμε την υπόσταση μας ως άνθρωποι, χρειάζεται ειδική άσκηση η οποία μέσω της αναπτυσσόμενης συγκέντρωσης, επιφέρει την απαραίτητη νοητική παύση. Τότε μέσα στην εσωτερική σιωπή, μας απορροφά η βαθύτερη φύση μας και μας αποκαλύπτει την Ουσία.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 ώρα 11:00-15:00 : Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: «Η δύναμη της ελαφρότητας»

Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας «φέρεται» στο χώρο και οι δυναμικές που προσδιορίζουν την κίνησή του, επηρεάζονται από παράγοντες που δεν λειτουργούν μόνο στο σωματικό αλλά και στο ψυχονοητικό επίπεδο.
Η διαχείριση του βάρους του σώματος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της κίνησης και της προσωπικότητας μας. Η υπερβολική συγκέντρωση του βάρους σε ορισμένες περιοχές και η αδυναμία μετασχηματισμού του σε ελαφρότητα -όταν χρειάζεται,- συχνά συνδέονται με εμπειρίες του παρελθόντος που έχουν καταγραφεί ως ψυχικό βάρος. Από την άλλη, οι σωματικές περιοχές που έχουν «βαρύνει», αποτελούν σωματοποιημένες συμβολικές αναπαραστάσεις του τρόπου με τον οποίο μια ενδοψυχική πάλη «επιλύθηκε» και καταγράφηκε μέσα στο σώμα.
Η χοροθεραπεία λειτουργεί βαθιά στην ψυχή και μέσω των θεραπευτικών της διαδικασιών επέρχονται συνειδητοποιήσεις και απελευθέρωση ψυχοσωματικού βάρους. Τότε εκλύεται η αντίρροπη δύναμη του βάρους, η ελαφρότητα, και μαζί της η ανακάλυψη βαθύτερου ψυχικού δυναμικού.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018. Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: "Στον πυρήνα της ψυχής"
«Στον πυρήνα της ψυχής» - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 ώρα 11:00 – 15:00 Το σώμα, είναι «μορφοποιημένος νους» Ο νους, «αραιωμένη ύλη σώματος σε νοητική αντανάκλαση» «Σώμα – νους + πνεύμα » η ψυχή, μας λένε οι αρχαίοι φιλόσοφοι. Αποκλεισμένος μέσα στον τρισδιάστατο κόσμο των αισθήσεων, ο άνθρωπος υποφέρει από την ίδια του την αδυναμία να δει και να αισθανθεί πέρα από την περιορισμένη εμπειρία του σώματός του. Το φιλοσοφείν είναι σημαντική διαδικασία γνώσης. Όμως η βιωματική προσπάθεια ανύψωσης, η σωματική εμπειρία της σύνδεσης με λεπτοφυείς ψυχικούς φορείς, μας διαποτίζει με ποιότητες του αναλλοίωτου - από την ύλη και την ιστορικότητα-εαυτού. Η χοροθεραπεία, ως ιεροπραξία, μπορεί να μας συνδέσει με το άρρητο, και να λειτουργήσει ως όχημα μιας άλλης διάστασης, εκδηλώνοντας στο εδώ και τώρα, μέσα από το σώμα, «μορφές» από το μη κινούμενο, χωρίς μορφή, ψυχικό πυρήνα.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στη Γραμματεία του Shantom

Κυριακή 10.12.2017 11:00 – 15:00: Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: «Ισορροπία και Ορμή»
Η ισορροπία και η ορμή, είναι τοπία της ψυχής μας.
Η ισορροπία, είναι μία ενεργητικά παθητική στάση, όπου ηρεμούν οι διαφορετικές μορφές της ψυχοσωματικής μας ενέργειας. Σε αυτές τις στιγμές, γίνονται βαθιές διεργασίες ανακατατάξεων και επαναπροσδιορισμού. Προετοιμάζονται και ωριμάζουν νέες συνθήκες όπως η τόλμη της έκθεσης στο άγνωστο, η δύναμη της ψυχοσωματικής μετατόπισης και η ανάληψη δράσης στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.
Μέσω της χοροθεραπείας, θα φωτίσουμε μέσα μας εκείνες τις ψυχικές και σωματικές πτυχές που δρουν αντιφατικά και ανασταλτικά. Θα συνδεθούμε με δημιουργικές πηγές, που θα τροφοδοτήσουν το σώμα με τη δυναμική της ορμής και της αποφασιστικότητας, για δραστηριοποίηση και κατάκτηση νέας γνώσης.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου ώρα 11:00-18:00. "Η αξία της στιγμής": Εντατικό ολοήμερο σεμινάριο raja yoga με τη Λήδα Shantala. Asanas – pranayama – διαλογισμός – θεωρία από κλασικά κείμενα της γιόγκα. Ο νους είναι σημαντικό εργαλείο για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Για να συνειδητοποιήσουμε όμως την Αλήθεια και το Όλον, ο μη-νους είναι το εργαλείο, και η σιωπηλή συγκέντρωση στη στιγμή. Στο ολοήμερο αυτό σεμινάριο θα γίνει εντατική άσκηση που θα επιφέρει
• αποστασιοποίηση από την υπάρχουσα θέση και την ταύτιση με τα υπάρχοντα θέματα και τους καθημερινούς προβληματισμούς,
• διεύρυνση της συνειδητότητας,
• ηρεμία,
• εμβάθυνση και
• συνεύρεση με την εσωτερική αλήθεια και την πνευματική εμπειρία της παύσης και της φώτισης.

Κυριακή 10.12.2017 ώρα 11:00-15:00 Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: «Στο φως και στο σκοτάδι»
Η ζωή μας, ως μέρος της ζωής του πλανήτη, ξετυλίγεται τόσο στο φως όσο και στο σκοτάδι. Οι δύο αυτές συνθήκες υπάρχουν και μέσα μας και εξαρτώνται από την καθαρότητα που έχει ο νους μας για να φωτιστεί από το εσωτερικό φως, που διαχέεται από βαθύτερες ψυχικές στρώσεις.
Η συνειδητότητα μας, καθώς βιώνει την καθημερινότητα επηρεάζεται και συχνά αποκόπτεται από τον φωτοδότη πυρήνα της. Τότε ταυτίζεται με τα γεγονότα και τη μνήμη του παρελθόντος, χάνει την ελευθερία και την ισορροπία που της χαρίζει η βαθύτερη γνώση του εαυτού και της ζωής και βυθίζεται σε σκοτάδι και πόνο, ψυχικό και σωματικό.
Η χοροθεραπεία θα μας δώσει τη δυνατότητα να δεχθούμε ενέργεια και δύναμη από την σύνδεση με το ψυχικό φως και να βρούμε τρόπους να νοιώσουμε και να φωτίσουμε τις περιοχές που - καλυμμένες από τραυματικές εμπειρίες - παραμένουν χωρίς κατεύθυνση και ζωντάνια, μέσα σε αδράνεια και σκοτάδι.

Κυριακή 12.11.2017 ώρα 11:00-15:00 Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: «Δαμάζοντας τα αντίθετα»
Πολλές φορές τα πράγματα στη ζωή έρχονται ανάποδα.
Είναι σημαντικό να πηγαίνουμε με το ρεύμα.
Να αφουγκραζόμαστε το τι αισθανόμαστε, να το αναγνωρίζουμε και να προσπαθούμε να ισορροπούμε μέσα στην ψυχική στάση στην οποία βρισκόμαστε, ακόμη και αν είναι άβολα.
Αυτή η αναγνώριση και η κατ αρχήν αποδοχή των συναισθημάτων που εγείρουν εξωγενείς ή ενδογενείς ανατρεπτικοί παράγοντες, προάγει την αποκάλυψη ψυχικού δημιουργικού χώρου, μέσα στον οποίο μπορούν να ωριμάσουν και να εκκολαφτούν νέες εσωτερικές διαδικασίες.
Η χοροθεραπεία προάγει τη συνειδητοποίηση των ψυχικών αρνήσεων και θεραπεύει τις πληγές της εσωτερικής πάλης.
Μέσω του χορού ο ασκούμενος βιώνει το σώμα του και τον κόσμο μέσα από άλλο πρίσμα, αναπτύσσοντας νέες δυνατότητες εξισορρόπησης και στήριξης, πέρα από την άρνηση.

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 11:00-15:00 Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala «Χαλάρωση ψυχής και επανεκκίνηση»

Οι δυσκολίες της καθημερινότητας, τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα της ζωής, η ρουτίνα, παγιώνουν μέσα μας συνήθειες, τρόπους σκέψης, σωματική και ψυχική κούραση που σταδιακά μας καθηλώνουν, απομακρύνοντάς μας από τις εσωτερικές πηγές της ενέργειας, του θάρρους και της προσωπικής δικαίωσης.
Χρειάζονται διαδικασίες που θα επιτρέψουν, μέσα από τη χαλάρωση και την αλλαγή διάθεσης, το συντονισμό με βαθύτερες ψυχικές στρώσεις, από όπου θα αναβλύσουν νέας ποιότητας δημιουργική ενέργεια και ζωντάνια.
Η χοροθεραπεία στοχεύει στο ξεδίπλωμα του ψυχικού μας κόσμου, στην απαγκίστρωση, την παρηγοριά και την ψυχική ενδυνάμωση, μέσα από τη συνειδητοποίηση, την αποδοχή και την ενεργοποίηση.


(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-17)

Σάββατο 8 Ιουλίου – Κυριακή 16 Ιουλίου 2017: 8ήμερο Σεμινάριο Retreat Γιόγκα, Διαλογισμού, Φιλοσοφίας και Xοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala στα Ποτιστικά Ξυνόβρυσης Πηλίου

Κυριακή 11.6.2017 Ώρα: 15:00-19:00 Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: «Οι πολλές στιγμές του εγώ»

Όταν λέω «εγώ», αναφέρομαι σε εμένα, που τουλάχιστον όσον αφορά το σώμα μου προσδιορίζει ποσοτικά ένα άτομο, σε σχέση με το χώρο και το χρόνο. Όσον αφορά όμως τη σύσταση του χαρακτήρα μου, της ιδεολογίας μου και των συναισθημάτων μου θα ήταν σωστότερο να λέγαμε «εμείς», όπου ο πληθυντικός συγχρόνως προσδιορίζει και μια σχετική άγνοια ως προς το ποιοι είναι αυτοί οι «εμείς».
Το άτομο, είναι προϊόν εν εξελίξει όλων των στιγμών χρόνου από τη σύλληψη έως σήμερα. Ποιες όμως είναι οι στιγμές που κρυσταλλώθηκαν σε μια ανάμνηση, που έγιναν μέρος του χαρακτήρα, της ιδεολογίας, του «εγώ»;
Γνωρίζουμε αυτόν τον εσωτερικό πλουραλισμό, τη διαφορετικότητα που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στη σκέψη, στο συναίσθημα και τον τρόπο σκέψης και ίσως και μέσα στο κάθε ένα από αυτά; Η αναγνώριση των εσωτερικών αντιθέσεων και αναγκών είναι πολύ σημαντικός παράγων για να τα έχουμε καλά με τον εαυτό και να προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε τις αξίες και τα όνειρά μας.
Με τη χοροθεραπεία ερχόμαστε σε επαφή με την ολότητά μας, τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν, έχοντας τη δυνατότητα να διανοίξουμε τις σωματικές, ενεργειακές και πνευματικές οδούς που οδηγούν στο μέλλον. Πολλές ασυνείδητες αντιφάσεις που προκαλούν εσωτερικό πόλεμο, απώλεια ενέργειας και έμπνευσης διαλύονται, ελευθερώνοντας την πρόσβαση στην έμπνευση, τη θετική διάθεση και τη σωματική ευεξία και ετοιμότητα.

Κυριακή 14.5.2017 Ώρα : 11.00 – 15.00 Τα μάτια του χορού - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Η φύση της ζωής είναι ρευστή. Ο χρόνος είναι εν κινήσει ακίνητος. Είμαστε μέσα στη ροή, μέρος της ροής. Όμως η αίσθηση που εμείς οι άνθρωποι αποκομίζουμε είναι μια ακίνητη επανάληψη. Όλα μοιάζουν σαν σε όνειρο. Υπάρχει κάτι που μας ξεφεύγει και περνάει στην ιστορία, σαν να ήταν σκηνή αποτυπωμένη σε φιλμ.
Στις αναμνήσεις μας, ο χρόνος συμπυκνώνεται σε μια σκηνή, ή σε ένα συναίσθημα.
Ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε την καθημερινότητα επαναλαμβάνεται, σαν να μην έχουμε ακόμα αφήσει πίσω μας το πρωταρχικό αποτύπωμα της γέννησης και της παιδικής ηλικίας. Έχουμε μάθει να αντιστεκόμαστε στη ρευστότητα της φύση μας, να αναζητούμε την ουτοπία της σταθερότητας μέσω μιας ψυχονοητικής «ύπνωσης».
Η χοροθεραπεία προάγει εγρήγορση, αποστασιοποίηση, αυτοπαρατήρηση, συνειδητοποίηση, αφύπνιση στο παρόν.
Μέσα από αυτές τις διαδικασίες ξεδιπλώνεται το ψυχικό βάθος. Αποκαλύπτονται μυστήρια που αφορούν την υποκειμενικότητα, την προσωπικότητα του καθενός όπως διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται μέσα από τη ροή της ζωής. Από την άλλη αποκαλύπτονται φιλοσοφικές αρχές σε σχέση με τη φύση της ίδιας της ζωής και τη φύση της εξωτερικής πραγματικότητας.
Και οι δύο συνειδητοποιήσεις, τόσο στο προσωπικό όσο και στο συλλογικό-συμπαντικό επίπεδο, προσφέρουν στοιχεία και οδηγίες για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να υιοθετούμε στη συνομιλία με τον εαυτό, με την καθημερινότητα και με τους άλλους, προσφέροντας έμπνευση, ζωντάνια και σιγουριά μέσα στην αβεβαιότητα της ζωής.

Κυριακή 9.4.2017 - Σύνδεση με την εσωτερική αρμονία" Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Η εσωτερική μας φύση είναι Αρμονία. Αφορά την «υπόσταση» που βρίσκεται πέρα από τις εναλλαγές του ασυνείδητου, των προσωπικών γεγονότων της ζωής μας και της καθημερινότητας .
Μέσα της δημιουργούνται και αναπτύσσονται οι διαστάσεις που εμφανίζονται ως «πραγματικότητα». Αποτελούν εξωτερικευμένες μορφοποιημένες διαστάσεις του άυλου πυρήνα μας. Αυτές διαμορφώνονται ως προσωπικότητα, η οποία σιγά-σιγά εξελίσσεται πάνω στα καλούπια των πρώτων χρόνων ύπαρξής μας, από τη σύλληψή μας έως και την παιδική μας ηλικία.
Αυτό το εσώτερο πεδίο, αποτελεί το έδαφος μέσα από το οποίο αναπτύσσεται η υλική μας διάσταση. Είναι ο πυρήνας της ύπαρξης μας, η εσωτερική μας φύση, η υπόσταση, όμως δεν αποκαλύπτεται στον άνθρωπο ούτε γνωστικά ούτε βιωματικά. Για να γίνει αισθητό, χρειάζονται ειδικές συνθήκες άσκησης και εμβάθυνσης.
Μέσω της χοροκινητικής έκφρασης, η συνειδητοποίηση των δυναμικών και των ποιοτήτων της κίνησής μας καλλιεργεί ψυχοσωματική αποστασιοποίηση από το γνωστό τρόπο κίνησης και αντίληψης. Αυτή η μετατόπιση επιτρέπει το βίωμα μιας βαθύτερης πραγματικότητας που φέρει μέσα της αρμονία, γαλήνη και ολοκλήρωση.

Κυριακή 19.3.2017: «Ο χορός για την εσωτερική άνοιξη" Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Για να ωριμάσει σε άνοιξη ο εσωτερικός χειμώνας, χρειάζονται διεργασίες καλλιέργειας της φύσης του νου και της ψυχής μας.
Η εσωτερική άνοιξη είναι το αποτέλεσμα εργασίας με κρυφές πτυχές του εαυτού συχνά «καθηλωμένες» που εμποδίζουν το ψυχικό άνοιγμα που χρειάζεται για να αισθανθούμε τη χαρά και τη ζωή του ήλιου του πνεύματος μέσα μας.
Η κάθε ψυχική εποχή είναι μέρος, προετοιμασία και αποτέλεσμα όλων των άλλων.
Η χοροθεραπεία θα μας εμπνεύσει να συναντήσουμε μέσα μας τη στενότητα του εύρους της κίνησης και της σκέψης που επιφέρει η ταύτιση με αυτό που δεν είμαστε. Μέσα από αυτή τη διάκριση θα ωριμάσουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τη σύνδεση με τη ζωτική δύναμη που φέρνει αναζωογόνηση μέσα από την έκφραση νέων τάσεων ζωής

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 ώρα : 11.00-18.00" Η ευτυχία της καρδιάς" Εντατικό ολοήμερο σεμινάριο Raja Yoga με τη Λήδα Shantala. Asanas, pranayama, διαλογισμός, θεωρία Vedanta, yoga sutras.

Εντατική άσκηση που επιφέρει αποστασιοποίηση από την υπάρχουσα θέση και την ταύτιση με τα υπάρχοντα θέματα και τους καθημερινούς προβληματισμούς διεύρυνση της συνειδητότητας, ηρεμία, εμβάθυνση και συνεύρεση με την εσωτερική αλήθεια που θα επιτρέψει στις καρδιές μας να έχουν μία πνευματική εμπειρία γαλήνης και έκστασης μέσα στο πνευματικό φως.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 ώρα : 11.00-15.00 Χοροθεραπεία με θέμα "Ο χορός της αφύπνισης"

Ο άνθρωπος λόγω της δράσης της μνήμης εγγράφει μέσα του όλες τις δύσκολες εμπειρίες. Οι τραυματικές εμπειρίες όταν δεν έχουν επιλυθεί, συνειδητοποιηθεί και αφομοιωθεί, αποτυπώνονται μέσα στο σώμα με τρόπους μη λειτουργικούς.
Το σώμα αποσυνδέεται από τις φυσικές πηγές του και ασθενεί. Η ενέργεια ξοδεύεται και φυλακίζεται μέσα σε ασυνείδητες χωρίς διέξοδο επαναλήψεις.
Μέσω της χοροθεραπείας, η συνειδητοποίηση της σχέσης του σώματος με τα συναισθήματα και το ασυνείδητο, βάζει τις βάσεις για νέους τρόπους κίνησης σκέψης και συμπεριφοράς, που εμπνέονται και τροφοδοτούνται από τη ροή της ενέργειας και της ζωής, και οδηγούν σε έργα φωτεινά και δημιουργικά.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017, ώρα 11:00-15:00 Χοροθεραπεία. Θέμα: "Χορεύοντας με την ενέργεια"

Ο άνθρωπος λόγω της δράσης της μνήμης εγγράφει μέσα του όλες τις δύσκολες εμπειρίες. Οι τραυματικές εμπειρίες όταν δεν έχουν επιλυθεί, συνειδητοποιηθεί και αφομοιωθεί, αποτυπώνονται μέσα στο σώμα με τρόπους μη λειτουργικούς.
Το σώμα αποσυνδέεται από τις φυσικές πηγές του και ασθενεί. Η ενέργεια ξοδεύεται και φυλακίζεται μέσα σε ασυνείδητες χωρίς διέξοδο επαναλήψεις.
Μέσω της χοροθεραπείας, η συνειδητοποίηση της σχέσης του σώματος με τα συναισθήματα και το ασυνείδητο, βάζει τις βάσεις για νέους τρόπους κίνησης σκέψης και συμπεριφοράς, που εμπνέονται και τροφοδοτούνται από τη ροή της ενέργειας και της ζωής, και οδηγούν σε έργα φωτεινά και δημιουργικά.

Κυριακή 27 Nοεμβρίου 2016, ώρα 11:00 – 18:00 "Ψυχική ελευθερία μέσω της γιόγκα" - Εντατικό ολοήμερο σεμινάριο Raja Yoga με τη Shantala. Asanas, pranayama, διαλογισμός, θεωρία από το 1ο κεφάλαιο yoga sutras. Ο νους είναι σημαντικό εργαλείο για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Για να συνειδητοποιήσουμε όμως την Αλήθεια και το Όλον, ο μη-νους είναι το εργαλείο.
Στόχοι του σεμιναρίου: Εντατική άσκηση που θα επιφέρει αποστασιοποίηση από την υπάρχουσα θέση και την ταύτιση με τα υπάρχοντα θέματα και τους καθημερινούς προβληματισμούς διεύρυνση της συνειδητότητας, ηρεμία, εμβάθυνση και συνεύρεση με την εσωτερική αλήθεια που θα επιτρέψει στις καρδιές μας να έχουν μία πνευματική εμπειρία γαλήνης και έκστασης μέσα στο πνευματικό φως.

Κυριακή 6.11.2016 Ώρα : 11.00 – 15.00. Χοροθεραπεία. Θέμα: «Η Δύναμη της Διάκρισης και της Αποφασιστικότητας»

Η ταύτιση με ψυχοσωματικές συνήθειες, γίνεται συχνά εμπόδιο στην υλοποίηση των ονείρων μας.
Η άνευ όρων μηχανιστική σύμπλευση με σκέψεις, αποφάσεις, και συγκινήσεις του παρελθόντος, καλλιεργεί μια εσωτερική ατμόσφαιρα αναστολών και δισταγμών. Έτσι παρεμποδίζεται η καθαρή ενέργεια της δράσης να εκφράσει νέες ψυχικές προθέσεις και εσωτερικές ανάγκες ανάπτυξης.
Η χοροθεραπεία μέσα από τις δημιουργικές διαδικασίες της, θα οδηγήσει στη συνειδητοποίηση αυτών των εσωτερικών μηχανισμών ψυχοσωματικού περιορισμού. Η ανάπτυξη της διάκρισης, θα επιτρέψει τη μετατροπή της ανασταλτικής ενέργειας που παράγει «παθητικο βάρος» σε δύναμη αποφασιστικότητας και ορθής δράσης.

Κυριακή 16.10.2016 Ώρα : 11.00 – 15.00. Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: «Τα βήματα μιας νέας αρχής»

Η ζωή αλλάζει συνέχεια και μαζί της αλλάζει τόσο το σώμα μας όσο και η εικόνα του.  Συχνά όμως,  εμείς αισθανόμαστε καθηλωμένοι,  μέσα σε συνήθειες συμπεριφοράς, σκέψης, τρόπου ζωής. Σαν να μην μπορούμε να βρούμε αυτή την ενέργεια, τη δύναμη που θα μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε τα έργα μας και να θέσουμε νέους στόχους ζωής, που θα μας κάνουν να αισθανθούμε εκπλήρωση εαυτού. Η χοροθεραπεία θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε το που βρισκόμαστε σχετικά με τη ζωή μας και σχετικά με τις βαθιές προσδοκίες μας από αυτήν. Μέσα από τις δημιουργικές διαδικασίες του χορευτικού ξεδιπλώματος  και της αποκαλυπτικής δύναμης της τέχνης, θα συνδεθούμε με τις γόνιμες δυνάμεις μέσα μας, σωματικές και ψυχονοητικές,  που θα μας βοηθήσουν να πάμε λίγο πέρα από τους περιορισμούς της  «ζώνης ασφάλειας».

 

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015-16)

9-17 Ιουλίου 2016: RETREAT στο Πήλιο με Raja Yoga, διαλογισμό, φιλοσοφία και χοροθεραπεία.

Κυριακή 12.06.2016 Ώρα : 11.00 – 15.00. Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: «Ψυχοσωματική Συμφιλίωση»

Οι πολλαπλές αποχρώσεις της προσωπικότητάς μας διαμορφώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Εκφράζουν τους διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους οι ψυχικές δυναμικές προσπάθησαν να επιλύσουν τα εκάστοτε απειλητικά βιώματα που εμφανίστηκαν μέσα στην εσωτερική σφαίρα, με σύγκρουση ή συρρίκνωση. Ο «ψυχικός τρόπος» που κάθε φορά επικρατεί, μπορεί μεν να φέρνει μια προσωρινή ανακούφιση, συχνά όμως παραβιάζει τις ψυχικές ευαισθησίες και προσδοκίες του πυρήνα, προκαλώντας αλλοτρίωση στην προσωπικότητα, ψυχοσωματικές δυσλειτουργίες και συναισθηματικό «πάγωμα». Η χοροθεραπεία, μέσα από ψυχοσωματικές διαδικασίες έκφρασης και χορευτικούς αποσυμβολισμούς, επιτρέπει βαθιά συνειδητοποίηση και αποκαλύψεις. Οι εσωτερικές διεργασίες της, έχουν τη δύναμη να επουλώσουν, να συμφιλιώσουν το νου την ψυχή και το σώμα και να απελευθερώσουν δημιουργικές εσωτερικές δυνάμεις, που θα φέρουν την αλλαγή, την ολοκλήρωση και τη δικαίωση στη ζωή.

Κυριακή 15 Μαΐου 2016, ώρα 11.00-15.00Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: "Η Δύναμη της Αισθαντικότητας". Η ζωή μοιάζει να ξεθωριάζει μέσα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Οι τραυματικές εμπειρίες και τα επώδυνα βιώματα κάνουν τον άνθρωπο να σκληραίνει, για να μην αισθάνεται τον πόνο. Μαζί όμως χάνει την αισθαντικότητα και την απόλαυση. Η ουτοπία της «σκλήρυνσης» οδηγεί στο αδιέξοδο της νέκρωσης. Η δύναμη της συνειδητοποίησης και της σωματικής έκφρασης, ανοίγουν το μονοπάτι της απελευθέρωσης από τον ψυχικό και το σωματικό πόνο, φέρνοντας μαζί ζωντάνια, ενδιαφέρον και Ζωή.

Κυριακή 10 Απριλίου 2016, ώρα 11.00 - 15.00 Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: Καράβι το σώμα μας, θάλασσα η ζωή. Το σώμα αποτελεί ένα σύνθετο όχημα, ένα καράβι, για να περάσει η ψυχή τον ωκεανό της ζωής. Όσο περισσότερο είμαστε συνειδητοποημένοι,τόσο το καράβι μας δυναμώνει και τόσο ήρεμο και ασφαλές θα είναι το ταξίδι.
Με τη χοροθεραπεία μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε με επίγνωση με τις εντός δυναμικές μας και εκφράζοντάς τις, απο τη μια γνωρίζουμε τα εσωτερικά μυστικά πλεύσης, απο την άλλη εξομαλύνουμε τη θάλασσα του ασύνειδου και παίρνουμε σωστή κατεύθυνση για το λιμάνι των στόχων μας.

Κυριακή 3 Απριλίου 2016, ώρα 11.00 - 18.30 Εντατικό ολοήμερο σεμινάριο Διαλογισμού, Yoga /Αsanas - Pranayama και Θεωρητικής εμβάθυνσης - με τη Λήδα Shantala. Αναζητώντας το εσωτερικό μας πρόσωπο...
Η εγκεφαλική -νοητική και αισθητηριακή – γνώση, σε συνδυασμό με την ασυνείδητη ψυχοσωματική μνήμη, επιφέρουν ένα είδος υπαρξιακής σύγχισης και περιορισμένη ικανότητα κατανόησης και ανάλυσης της ζωής.
Αυτός ο τρόπος αντίληψης διέπεται απο στατικότητα, πολυδιάσπαση,και περιοριστικότητα, που επιφέρουν ψυχικές οδύνες, εξαιτίας των οποίων το εφήμερο εμφανίζεται ως αιώνιο, το οδυνηρό ως ευτυχία και το σώμα και ο νους ως ο πραγματικός εαυτός και η συνείδηση.
Η εντατική μας άσκηση θα επιφέρει αποστασιοποίηση από την υπάρχουσα θέση, διεύρυνση της συνειδητότητας, εμβάθυνση και συνεύρεση με την εσωτερική αλήθεια.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, 11:00-15:00 Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: "Χοροκινητική Έκφραση και Όραμα Ζωής". Το παρελθόν μας βαραίνει την ψυχή και φυλακίζει το σώμα, το γονατίζει. Η ζωή κυλάει χωρίς νόημα, εγκλωβισμένη μέσα στη ρουτίνα και τα αδιέξοδα. Ο άνθρωπος ταυτίζεται με τους ρόλους που παίζει, εξομοιώνεται με το περιβάλλον και χάνει τη δυνατότητα της έμπνευσης, της αυθεντικότητας και της ψυχικής ανάτασης. Η ψυχική έκφραση μέσω της χοροθεραπείας, προσφέρει μια δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης.
Τα ψυχοσωματικά βάρη «λιώνουν», εξανεμίζονται, και από καθοδική, αθηλωτική, η ψυχική ενέργεια αναδύεται με νέα ποιότητα, με νέα ορμή. Μετουσιώνεται σε δημιουργική ελαφρύτητα, ικανή να αγγίξει λεπτοφυείς πνευματικές χορδές που μας ανυψώνουν, ξεδιπλώνοντας νέες διαδικασίες κάθαρσης και ψυχικής ικανοποίησης και δικαίωσης.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016, 11:00-15:00 Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: "Όταν το σώμα «μιλάει»… η ζωή ομορφαίνει" Το σώμα μας είναι η ζωή μας. Γνωρίζει το παρελθόν, ανοίγει το μέλλον. Μας «μιλάει» με φωνή σιωπηλή και εκφραστική. Με τρόπους συμβολικής σωματοποίησης. Ας μάθουμε την τέχνη της συνομιλίας μαζί του και με σύμμαχο τις εσωτερικές ψυχικές του Θα δούμε να ανοίγονται νέοι ορίζοντες ζωής.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016, 11:00-15:00 Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, 11:00-15:00 Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα:«Χορεύον σώμα και αναδυόμενες αλλαγές»

Το σώμα μας είναι ο συμπυκνωτής εμπειριών του χθες , και ο εκφραστής δυναμικών του αύριο. Περικλείει τόσο δεσμευτικές όσο και απελευθερωτικές δυνάμεις. Όταν υπάρχει πόλωση, η ζωντάνια της ζωής έτσι όπως κυλάει μέσα από το σώμα μας, χάνει τη φωτεινή της ενέργεια και βιώνεται μέσα από τις δαγκάνες του χθες, σαν σκιερή, μονότονη, θλιβερή πραγματικότητα.
Οι ζωογόνες διαδικασίες της χοροθεραπείας θα ενεργοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της έκφρασης, θα αφυπνίσουν συνειδητοποιήσεις και θα αποκαλύψουν τις αλλαγές που κυοφορούνται ήδη μέσα το σώμα μας, οδηγώντας μας δυναμικά σε μία συνειδητή κίνηση προς τα εμπρός.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 11:00 - 15:00: 4ΩΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala Θέμα: "Χορός με φως”. Η καθημερινότητα κυλάει μέσα στη σκιά της μεταβλητότητας και της δυστροπίας ενεργοποιώντας προσωπικές ανησυχίες και ψυχοσωματικές μνήμες.
Το εξωτερικό περιβάλλον ενεργοποιημένο από το συλλογικό ασυνείδητο εγείρει συχνά παλαιές πρωτογενείς ταυτίσεις με τον πόνο και την ανησυχία, όπως τις έζησε o άνθρωπος ως έμβρυο και μετά ως μικρό παιδί, στη σχέση του με το μητρικό περιβάλλον.
Με τη χοροθεραπεία και τα εργαλεία τέχνης που διαθέτει, θα αξιοποιήσουμε αυτές τις επώδυνες ακούσιες παλινδρομήσεις, μετατρέποντάς τις σε φωτεινές διαδρομές προσωπικών συνειδητοποιήσεων με ανάκτηση δύναμης και έκφραση νέου ψυχοκινητικού δυναμικού.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 11:00 - 15:00: 4ΩΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala Θέμα: "Οι Επώδυνοι περιορισμοί του «Εγώ» και το Μονοπάτι της απελευθέρωσης". Η ταύτιση, με το σώμα, με το εγώ, και το περιβάλλον, είναι διαδικασίες απαραίτητες και αναπόφευκτες στην εξέλιξη του ανθρώπου, που συμβαίνουν από τη σύλληψη και μετά.
Όμως συγχρόνως αποτελούν και τα βασικά εμπόδια στο βίωμα της Αγάπης, στην επίγνωση του ποιος είμαι, του τι πραγματικά επιθυμώ και πως ανοίγω το δρόμο μου ανάμεσα σε τόσες διαφορετικές επιλογές. Με τη βοήθεια της χοροθεραπείας και των πολύτιμων βοηθημάτων της θα επιχειρήσουμε να διεισδύσουμε στην εικόνα σώματος και στα ψυχονοητικά αρχεία, από όπου πηγάζουν οι νοητικές μας κατευθύνσεις και επιλογές και να αντιληφθούμε τις σωματοποιήσεις που προκαλούν και τον τρόπο που μας ωθούν να παρεμβαίνουμε στη ζωή. Ο χορός και η εκφραστικότητα θα μας «μιλήσουν» βαθειά και θα μας βοηθήσουν να διαχωρίσουμε αυτό που πραγματικά είμαστε από τη ψυχαναγκαστική ταύτιση με πρότυπα που προξενούν πόνο και περιορισμό.

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-15)

Κυριακή 5 Ιουλίου έως Κυριακή 12 Ιουλίου 2015 8ήμερο γιόγκα, διαλογισμού, φιλοσοφίας και χοροθεραπείας στο Πήλιο, με τη Λήδα Shantala.

Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαΐου 2015, ώρα 11.00 - 18.30 - Εντατικό Σαββατοκύριακο σεμινάριο Διαλογισμού, Yoga /Αsanas - Pranayama και Θεωρητικής εμβάθυνσης.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 11.00-15.00. Χοροθεραπεία. Θέμα: "Συνειδητοποιήσεις και εκφραστικότητα"

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 11:00-15:00 Χοροθεραπεία. Θέμα: "Στις όχθες του είναι μας" - Ταξίδι χοροθεραπευτικής εξερεύνησης στις αντανακλάσεις της ψυχής

H ψυχή, μέσα από εσωτερικά τοπία, ταξιδεύει στο ποτάμι της αυτογνωσίας. Οι ενδοψυχικές δυναμικές του παρελθόντος, η βιωματική ιστορία εξέλιξης της σωματικότητάς μας, με τις εκάστοτε περιπέτειές της, είναι εκείνες που δημιουργούν τέτοια τοπία. Μοιάζουν αληθινά και αμετάβλητα. Όμως αυτό που είναι αληθινό είναι το ίδιο το ποτάμι της ζωής. Τα τοπία εναλλάσσονται πάνω στο πεδίο της συνειδητότητάς μας, κρύβοντας με το αποτύπωμα και τους περιορισμούς τους τη διάσταση της αληθινής μας υπόστασης.


Κυριακή 5 Απριλίου 2015, ώρα 11:00-15:00 Χοροθεραπεία. Θέμα: "Το ευφυές σώμα της εκφραστικότητας" - Ταξίδι χοροθεραπευτικής εξερεύνησης στις αντανακλάσεις της ψυχής.

Οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος δεν εγγράφονται μόνον στη ψυχική διάσταση. Επηρεάζουν τις δυνατότητες της έκφρασης μας, τόσο σωματικά όσο και λεκτικά. Μας στερούν το εύρος της σωματικής ευφυΐας μας, από το οποίο συχνά εξαρτάται ο τρόπος της αντίληψης και της δράσης μας. Για τον άνθρωπο η εκφραστικότητα λειτουργεί ως εγκέφαλος, που προσλαμβάνει ερεθίσματα και δεδομένα, τα επεξεργάζεται, - στην ψυχονοητική σφαίρα - και διεκπεραιώνει τις αποφάσεις που πάρθηκαν, στο υλικό επίπεδο. Αυτό το εκφραστικό εύρος της σωματικότητάς μας, με αντίκτυπο στη ψυχονοητική και υλική διάσταση, μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί μέσω της χοροθεραπείας, προσφέροντάς νέες δυνατότητες και προοπτικές στη ζωή.

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-14)

Σάββατο 5 Ιουλίου έως Σάββατο 12 Ιουλίου 2014 8ήμερο γιόγκα, διαλογισμού, φιλοσοφίας και χοροθεραπείας στο Πήλιο, με τη Λήδα Shantala.

Κυριακή 11 Μαΐου 2014 ώρα 11.00-15.00. Χοροθεραπεία. Θέμα: Ο χορός της εσωτερικής άνοιξης. Πολλές διεργασίες συμβαίνουν, μυστικά και συχνά βασανιστικά, στα τρίσβαθα της ψυχής. Όταν οι εσωτερικές συνθήκες ωριμάσουν, αλλάζει το εσωτερικό κλίμα και εμφανίζονται νέες τάσεις, νέες δυνατότητες, ισχυροποιούνται οι δυνάμεις της αλλαγής και της δημιουργίας. Όμως αυτοί οι εσωτερικοί σπόροι για να βλαστήσουν χρειάζονται συνειδητοποίηση, ενθάρρυνση και καλλιέργεια. Χρειάζεται να γίνουμε εμείς οι κηπουροί του εσωτερικού μας κήπου, οι γεννήτορες των εσώτερων ψυχονοητικών μας ανθέων.

Σάββατο 26 και 27 Απριλίου 2014, ώρα 1100 - 18.30 Εντατικό Σαββατοκύριακο σεμινάριο Διαλογισμού, Yoga /Αsanas - Pranayama και Θεωρητικής εμβάθυνσης

Κυριακή 6 Απριλίου 2014, ώρα 11.00-15.00. Χοροθεραπεία. Όταν η ψυχή χορεύει. Η ικανότητα σύνδεσης, μέσω της εκφραστικής κίνησης, με βαθύτερα ψυχικά στρώματα, φωτίζει το σώμα με εσωτερικά χρώματα και ξεδιπλώνει νέες αποχρώσεις σκέψεων, γνήσια συναισθήματα και πράξεις με νόημα.
Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014, ώρα 11.00-15.00 - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: «Εκφραστικότητα» Το σωματικό μονοπάτι αποκάλυψης της ψυχικής αλήθειας, μέσω του χορού


(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012-13)

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013  και ώρα 12.00-16.00 - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala, με τίτλο "Το Εγώ και το Όλον"

Κυριακή 19 Μαΐου 11.00-15.00 - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala. Θέμα: "Από το Όχι στο Ναι".

Κυριακή 26 Μαΐου 12.00-16.00 - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala.

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011-12)

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 ώρα 11.00-15.00 - Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala, με τίτλο "Προς το φως". 1η συνάντηση του 2ου κύκλου.

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2010-11)

Ιούλιος 2011 - 8ήμερο retreat στο ΠήλιοΚυριακή 29 Μαΐου 2011 Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala, με τίτλο "Το ποτάμι της ζωής".

Κυριακές 10/10, 28/11, 19/12/ 2010 Σεμινάριο χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2009-10)

Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala
Θεωρητική εμβάθυνση στη γιόγκα με τη Λήδα Shantala,
Ινδικός χορός - abhinaya με τη Λήδα Shantala

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2008-09)

Σάββατο 5 Ιουλίου - Κυριακή 11 Ιουλίου - ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΓΙΟΓΚΑ, ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ & ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: 8ήμερο yoga retreat στα Ποτιστικά Ξυνόβρυσης Πηλίου - με τη Λήδα Shantala

Θεωρητική εμβάθυνση στη γιόγκα με τη Λήδα Shantala Α' ΚΥΚΛΟΣ: 5 τετράωρα (σύνολο 20 ώρες) : Σάββατο 11 Απριλίου, Σάββατο 9 και Κυριακή 31 Μαΐου, Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 ώρα 13.00 - 17.00

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2007-08)

Σάββατο 5 Ιουλίου - Κυριακή 13 Ιουλίου - ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΓΙΟΓΚΑ, ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ & ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: 8ήμερο yoga retreat στα Ποτιστικά Ξυνόβρυσης Πηλίου - με τη Λήδα Shantala

Άνοιξη 2008: Θεωρητικό σεμινάριο εμβάθυνσης στη γιόγκα με τη Λήδα Shantala (τρείς κύκλοι):

  • Α' ΚΥΚΛΟΣ: 8 Παρασκευές, από 14 έως 16 Μαΐου 2008

  • Β' ΚΥΚΛΟΣ: 4 Παρασκευές Χ 2,5 ώρες. Ωρα 16.30 – 19.00. Συνολικά 10 ώρες -- Μάϊος : 23/5, 30/5, Ιούνιος : 6/6, 13/6.

  • Γ' ΚΥΚΛΟΣ: Τα μαθήματα του τρίτου κύκλου θα γίνονται παράλληλα με τα μαθήματα του δεύτερου κύκλου για 4 Σάββατα Χ 2,5 ώρες. Ώρα 16.00 – 18.30. Συνολικά 10 ώρες - Μάϊος : 24/5, 31/5, Ιούνιος : 7/6, 14/6.

Απρίλιος 08: Σεμινάριο γνωστικής εμβάθυνσης στη γιόγκα με τη Λήδα Shantala.

 

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2006-07)

Τετάρτη 6 έως Κυριακή 15 Ιουλίου 2007 Yoga retreat με τη Λήδα Shantala στον Ασπροπόταμο Κρήτης.
Τριήμερο Αγ. Πνεύματος
(Παρ. 25 έως και Δευτέρα 28 Μαΐου 2007): Σεμινάριο ινδικού χορού και γιόγκα στο Ανήλιο Πηλίου, με τη Λήδα Shantala.
Άνοιξη 2007: Θεωρητικό σεμινάριο εμβάθυνσης στη γιόγκα με τη Λήδα Shantala (δύο κύκλοι):

Α' ΚΥΚΛΟΣ: 20 ώρες
4 δίωρα τις Παρασκευές 9, 16, 23, 30 Μαρτίου. 17.00 – 19.00 και 3 τετράωρα τα Σάββατα 10, 17, 24 Μαρτίου 13.00 – 17.00

Β' ΚΥΚΛΟΣ: 20 ώρες
10 δίωρα τίς Παρασκευές 27 Απριλίου, 4, 11, 18, 25 Μαϊου, 1, 8, 15, 22, 29 Ιουνίου 17.00 – 19.00

Σάββατο 21 Απριλίου 2007 16:00- 20:00 Εισαγωγικό σεμινάριο χοροθεραπείας "Το σύμπαν μέσα μου". Με τη Λήδα Shantala.
Σάββατο 24 Μαρτίου 2007, 18.00-20.00:ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ. Η Λήδα Shantala, η Νέλλη Ρουμελιώτη και οι μαθήτριες ινδικού χορού του Shantom, παρουσίασαν τα adavus - τη βασική γλώσσα του χορού, τα mudras - τη συμβολική δακτυλική αλφάβητο, και χορογραφίες από το κλασικό ρεπερτόριο του χορού. Ακολούθησε ένα εισαγωνικό μάθημα Μπάρατα Νάτυαμ.

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2005-06)

Άνοιξη 2006: Θεωρητικό σεμινάριο εμβάθυνσης στη γιόγκα με τη Λήδα Shantala (α' κύκλος): 20 ώρες, 10 Παρασκευές ώρα 17.00-19.00. Ημερομηνίες: 14 Απριλίου, 5, 12, 19, 26 Μαϊου 2006, 2, 9, 23,30 Ιουνίου 2006- καθώς και ένα Σάββατο κατόπιν συννενόησης με τους συμμετέχοντες

Κυριακή 19 Μαρτίου: Μιά μέρα με τη Λήδα Shantala. ΔΩΡΕΑΝ εισαγωγικό σεμινάριο σε χοροθεραπεία, γιόγκα, ινδικό χορό.
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 12.00-19.30. Μιά μέρα με τη Λήδα Shantala. ΔΩΡΕΑΝ εισαγωγικό σεμινάριο στο οποίο μοιράστηκε τις γνώσεις της σε τρία διαφορετικά αλλά συμπληρωματικά μαθήματα: χοροκινητική έκφραση –τέχνη και θεραπεία, γιόγκα, ινδικό χορό
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 05, 18:00 – 20:00 Δωρεάν εισαγωγικό σεμινάριο «Μπάρατα Νάτυαμ» -με τη Λήδα Shantala.

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2004-05)

Σάββ. 18,Κυρ.19,Δευτ.20 Ιουνίου 2005: Τρίημερο Αγίου Πνεύματος στην Κεφαλονιά  με γιόγκα, διαλογισμό, χοροθεραπεία. Με τη Λήδα Shantala.

(ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2003-2004)

Καλοκαίρι 2004  Διήμερο retreat στo Πήλιο με τη Λήδα Shantala
Επταήμερο retreat στη φύση

 Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 25 Οκτωβρίου 2018