Shantom

ΧΟΡΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
- ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

   

συνεδρία χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala

με τη Λήδα Shantala

Όταν παύουμε να επικοινωνούμε με το σώμα μας...

Η προσωπικότητα επηρεάζει και επηρεάζεται από τον τρόπο κίνησης. Όταν κινούμαστε δηλώνουμε το ποιοί είμαστε. Τα βιώματα, τα συναισθήματα, τα νοητικά πρότυπα, ξεδιπλώνονται μέσω του προσωπικού τρόπου κίνησης με έναν τρόπο αλληγορικό.
Κινητικές δυσκαμψίες αντανακλούν αντίστοιχους περιορισμούς στην προσωπικότητα του ατόμου και στον τρόπο που επικοινωνεί και συναναστρέφεται, στον τρόπο που βιώνει το παρόν. Η κίνηση, είναι εμποτισμένη με ίχνη από τις αντιδράσεις του ατόμου, στα γεγονότα της ζωής του στο παρελθόν και το παρόν. 
Το πώς αισθάνεται η ψυχή φαίνεται στον τρόπο που το σώμα ενδύεται τους μυς. Εάν αυτοί μοιάζουν με πανοπλία, σε ένα άλλο επίπεδο, η ψυχή φοράει και αυτή ένα αμυντικό σύστημα ισχυρής προστασίας από διάφορα συναισθήματα. Έτσι, χρόνιες μυϊκές εντάσεις σε ορισμένα σημεία του σώματος, εκφράζουν παράλληλα χρόνια καταπίεση ορισμένων συναισθημάτων. 
Υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στη μυϊκή συμπεριφορά και την ψυχική στάση. Μάλιστα κάθε σωματική φράση εντάσεων και χαλαρώσεων, μπορεί να παρασύρει μία αντίστοιχη εσωτερική διαδικασία συνήχησης.
Όταν η σχέση ανάμεσα στο ποιός είμαι και αισθάνομαι στον πυρήνα μου και το πως φαίνομαι εξωτερικά και συνδιαλλάσσομαι μέσα από τη «μάσκα» της προσωπικότητας διαταράσσονται, τότε δημιουργείται ένα χάσμα. Μέσα σ’ αυτό το χάσμα καλλιεργούνται σωματικές και ψυχονοητικές ασθένειες. 
Για τη διατήρηση αυτού του χάσματος, «κτίζεται» μια ψυχοσωματική θωράκιση, η οποία από τη μία προστατεύει τον πυρήνα από εξωτερικές επιρροές, από την άλλη όμως το τίμημα είναι το «πάγωμα» της έκφρασης τόσο των συναισθημάτων όσο και της εκφραστικότητας στην κίνηση και την επικοινωνία. Οι εντάσεις και η δυσφορία συσσωρεύονται. Η ζωή μοιάζει να γλιστράει και να χάνεται και εμείς αισθανόμαστε φυλακισμένοι μέσα στον κτισμένο εαυτό μας, βιώνοντας μια βαθιά αγωνία έλλειψης, στέρησης και φόβου για τη ζωή που δεν μπορούμε να χαρούμε και να ζήσουμε.

Οι συνεδρίες:

Μέσα από την ομάδα, που διαπνέεται από ατμόσφαιρα ελευθερίας στην έκφραση, παιχνιδιού, φαντασίας και υποστήριξης της διαφορετικότητας και μοναδικότητας του κάθε μέλους της, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα, μέσα από την ελεύθερη αυτοσχεδιαστική κίνηση, το χορό και την τέχνη με τις πολύπλευρες αντανακλάσεις της, να εξερευνήσουν, να εμβαθύνουν και να απελευθερώσουν τα κινητικά τους πρότυπα, και να απελευθερωθούν, διευρύνοντας έτσι την αισθαντικότητά τους στη ζωή. 
Οι δημιουργικές αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται και η ζεστασιά της ομάδας, τους παρέχουν τα μέσα για να επικοινωνήσουν με τον ”κρυμμένο” τους εαυτό και να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους τρόπο εξωτερίκευσης και έκφρασης του βάθους τους, αντλώντας γνώση, δύναμη και ενέργεια. 
Οι απελευθερωτικές διαδικασίες της χοροκινητικής έκφρασης, καλλιεργούν καινούργιες δυνατότητες ύπαρξης, εξέλιξης, επικοινωνίας και μάθησης, οι οποίες γεμίζουν τους συμμετέχοντες με ζωντάνια, χαρά και αισιοδοξία.

Λήδα Shantala

Έκανε, στo Γκαμπόν της Αφρικής, ανθρωπολογική έρευνα των «θεραπειών ομάδας»(«Μοmbwiri»), που συχνά περιλάμβαναν τις τέχνες του χορού και του θεάτρου. Εκεί πέρασε από διαδικασίες μύησης και επί δύο χρόνια διδάχτηκε μεθόδους που, αν και προέρχονται από κοινωνίες τις οποίες χαρακτηρίζουμε «πρωτόγονες», κρύβουν αρχές, θεραπευτικές προσεγγίσεις και μυστικά, που μόλις σήμερα αρχίζει να ανακαλύπτει η δυτική επιστήμη. Ένα θεραπευτικό πλαίσιο που στηρίζεται στη βιωματική εμπειρία και που η θεώρησή του ξεδιπλώνεται μη-ορθολογικά, φανταστική, μυθολογική.
Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή χοροθεραπείας και ίασης. Δείτε ΕΔΩ τη λεπτομερή περιγραφή αυτού του ταξιδιού μύησης.
Αργότερα,επιθυμώντας να δομήσει αυτές τις βιωματικές γνώσεις με την επιστημονικότητα της Δύσης, σπούδασε το αμερικανικό σύστημα χοροθεραπείας με την δόκτορα Μαrcia B.Leventhal (υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης).Καθοδηγεί ομάδες χοροθεραπείας από το 1985.

Βίντεο χοροθεραπείας με τη Λήδα και τους μαθητές της:


ΠEΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 

 


Αρχική Λήδα Shantala | Σύντομο βιογραφικό | Χοροθέατρο | Ταξίδια | Shantom | Γιόγκα | Iνδικός χορός
Χοροθεραπεία |
Ενοικίαση αιθουσών | Τα ΝΕΑ μας | Μαθήματα | Εβδομαδιαίο πρόγραμμα| Σεμινάρια
Εναλλακτικές θεραπείες | Εκδηλώσεις | Οδηγίες πρόσβασης | Sitemap | Credits | Home


Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 10 Aυγούστου 2019