ΙΝΔΙΚΟΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αντίθετα από μας, τα παιδιά διατηρούν ακόμη την επαφή με την προλεκτική ηλικία, με την έκφραση των συναισθημάτων μέσω των συμβόλων. Επίσης, στα παιδιά λειτουργούν θαυμάσια οι συμβολικές και παιδαγωγικές έννοιες που περιέχονται σε κάθε μύθο.

Έτσι, ο ινδικός κλασικός χορός, που αντλεί τις ιστορίες του από τους μαγευτικούς μύθους της Ινδίας, πατρίδας των παραμυθιών, γεμάτους ήρωες, πεντάμορφες και γενναίες βασιλοπούλες, αξιοσέβαστους σοφούς, παράξενα ζώα με ανθρωπομορφικές ιδιότητες και θαυμαστά κατορθώματα, μιλά κατ'ευθείαν στην καρδιά τους. Ενθουσιάζονται με τη δυνατότητα να διηγηθούν όλα αυτά με το σώμα, με τα χέρια και με το πρόσωπό τους.

Πέρα όμως από την ευχαρίστηση, είναι κάτι πολύ ευεργετικό γι'αυτά, καθώς τους προσφέρει την ανακουφιστική δυνατότητα να επεξεργαστούν και να λύσουν σε συμβολικό επίπεδο τις εντάσεις της καθημερινής τους ζωής, να διαμορφώσουν σύστημα αξιών και να απαντήσουν σε υπαρξιακά ερωτήματα με τρόπο μη εγκεφαλικό, κρατώντας ζωντανή τη "σύνδεση" με το υποσυνείδητο, το ένστικτο, τη δημιουργικότητα: κάτι στο οποίο αποτυγχάνει οικτρά η σύγχρονη εκπαίδευση που πολύ συχνά περιορίζεται στην ξερή συσσώρευση γνώσεων.

Σε σωματικό επίπεδο, ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι μιά ολοκληρωμένη άσκηση. Χαρίζει αντοχή και ευλυγισία, αρμονική κίνηση, καλό συντονισμό. Καλλιεργεί την πειθαρχία, την αυτοσυγκέντρωση και την καλή μνήμη, αλλά και την αίσθηση του ρυθμού, αφού τα πόδια λειτουργούν ως κρουστά, μαζί με τα άλλα μουσικά όργανα.
Το χτύπημα των πελμάτων στο έδαφος διεγείρει τα ενεργειακά κέντρα και συμβάλλει στην καλή υγεία και ευεξία όλων των οργάνων του σώματος.

Κούκλα με κοστούμι Μπάρατα Νάτυαμ

Μιά πολύ πληρέστερη παρουσίαση γίνεται στο νέο εικονογραφημένο βιβλίο
" Μπάρατα Νάτυαμ"
που έγραψαν η Λήδα Shantala και η Ιρένε Μαραντέϊ.
Πληροφορίες στη γραμματεία του Shantom, τηλ. 210-6717529.

Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 29 Aυγούστου 2019