ΒΑΣΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ
Βιογραφικό σημείωμα

   

Βάσος Σεϊτανίδης


Διάσημος τενόρος και chansonnier
της δεκαετίας του '30-’60.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ήταν μοναχογιός. Ο πατέρας του ο Χαρίδημος ήταν φημισμένος ράπτης ανδρικών ρούχων. Τη μαμά του την έλεγαν Καλλιόπη. Όταν η οικογένειά του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα, ξεκίνησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού, και οι δάσκαλοί του, εντυπωσιασμένοι από τις φωνητικές του δυνατότητες, ιδίως στην ψηλή τεσσιτούρα του τενόρου, τον ωθούσαν προς μία καρριέρα στην όπερα. Όμως επειδή οι γονείς του είχαν ανάγκη από οικονομική υποστήριξη,πήρε τη γενναία απόφαση να σταματήσει τις σπουδές του για να τους στηρίξει εργαζόμενος στο ελαφρό τραγούδι.

Πρώτα τον προσέλαβε ο Μακέδος, στο περίφημο θέατρό του. Μετά υπήρξε τακτικός συνεργάτης στην περίφημη "Μάντρα" του Αττίκ, κάτι μεταξύ παριζιάνικης μπουάτ και αθηναϊκής επιθεώρησης, με ύφος βαριετέ ή ταβέρνας, το μεγάλο φυτώριο του ελαφρού τραγουδιού και του θεάτρου στα μεταπολεμικά χρόνια. Από αυτό το περίεργο «μουσικό-φιλολογικό» καμπαρέ βγήκαν αστέρια που μεσουράνησαν στο μεταπολεμικό καλλιτεχνικό στερέωμα της Ελλάδας, όπως η Πάολα, Ρίτα Δημητρίου (καλλιτεχνικό όνομα, Καίτη Ντιριντάουα), Λουΐζα Ποζέλι, Κάκια Μένδρη, Νινή Ζαχά, Δανάη, Καλή Καλό, Μπέμπα Δόξα, Φίλων Αρίας, ο τενόρος Θάνος, Γιώργος Οικονομίδης, ο στιχουργός, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Μίμης Τραϊφόρος, ο σκηνοθέτης Ορέστης Λάσκος και πολλοί άλλοι.

Μετά από αυτή την περίοδο τραγουδούσε ανεξάρτητα σε όλα τα καλά κέντρα της Αθήνας («Όασις», «Παλιά Αθήνα», «Μπλέ Αλεπού», «Αρζεντίνα» κλπ) καλύπτοντας ένα δίωρο πρόγραμμα κάθε βράδυ, κάνοντας και χρέη κονφερανσιέ εκτός από τραγουδιστή. Οι μεγαλύτεροι Έλληνες συνθέτες του αφιέρωσαν έργα τους και ώς το θάνατό του δεν έπαψε να γεύεται θριάμβους όπου πήγαινε.

Με τη Σμάρω Στεφανίδου γνωρίστηκαν σ’ένα χορό της Ιονίου Σχολής. Εκείνη τον είχε ακούσει στην Όαση, όπου είχε πάει με τη μητέρα της, και από τότε της είχε γίνει έμμονη ιδέα. Αγαπήθηκαν τρελλά. Μετά το γάμο τους πολλές φορές συνεργάζονταν σε παραστάσεις και περιοδείες (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Γαλλία) με ρεσιτάλ τραγουδιού και ποίησης ξεκινώντας από το δημοτικό τραγούδι και καταλήγοντας σε σύγχρονους ποιητές και συνθέτες. Του άρεσε να την αποκαλεί Μάγδα. Της αφιέρωσε μάλιστα τραγούδια όπως το «Μάγδα είσαι η ζωή μου» «Κάποτε την εγνώρισε σ’ένα χορό», που έγινε επιτυχία. Έμειναν πολύ αγαπημένοι ώς την τελευταία στιγμή.
Η περίφημη "Μάντρα" του Αττίκ το καλοκαίρι του 1930, εκ των ενόντων, σ' ένα οικόπεδο στην οδό Μηθύμνης 20, στην Πλατεία Αμερικής (τότε Πλ. Αγάμων), και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Η "Μάντρα" υπήρξε ένα ολόκληρο σχολείο από όπου ξεκίνησαν πολλοί καλλιτέχνες: Αντώνης Βώττης, Μίμης Ευαγγελίδης, Παντελής Χορν, Ορέστης Λάσκος, Λουϊζα Ποζέλι, Πάολα Νικολέσκου, Καίτη Ντιριντάουα, Νινή Ζαχά, Καλή Καλό, Μίμης Τραϊφόρος, Κάκια Μένδρη, και άλλοι πολλοί. Ανάμεσά τους και ο Βάσος Σεϊτανίδης. Η δεύτερη "Μάντρα" από το 1935 και μετά ήταν στον Κινηματογράφο "Δελφοί" στην οδό Αχαρνών. Kατά τους χειμωνιάτικους μήνες περιόδευε σε επαρχιακά κέντρα (ή την Αίγυπτο) Εδώ μια φωτογραφία των συντελεστών της "Μάντρας", το 1934.

Μάνδρα του Αττίκ, 1934

Από αριστερά: Αττίκ, Βάσος Σεϊτανίδης, Χρήστος Μνηματίδης, Όμηρος, Δανάη, Luisa Poselli (κόρη του Poselli), Κώστας Μπέζος, Τάσος Βάμπαρης, Quarto Leone Poselli, Ανδρέας Ζούλας.

Βάσος Σεϊτανίδης και Σμάρω Στεφανίδου με το μωρό

Μετά τον Β’παγκόσμο πόλεμο, εξελέγη από το Σωματείο των Μουσικών ως εκπρόσωπός του για να τραγουδήσει στο Παρίσι στις εκδηλώσεις για το Σχέδιο Μάρσαλ. Εκεί συνελήφθη η κόρη τους Λήδα, την οποία μάλιστα αποκαλούσαν χαϊδευτικά «Φρουφρού» (ένα παρατσούκλι που εκείνη απεχθανόταν), προς τιμήν μιάς παριζιάνικης οπερέτας που παιζόταν εκείνη την εποχή.


Αργότερα ο Βάσος Σεϊτανίδης εμφανίστηκε στα "Λευκά Πουλιά" του Κωστή Μπέζου, με τον οποίο έκαναν και περιοδείες.
Στην παρακάτω φωτογραφία, με το Μπέζο και άλλους συντελεστές. Ο Βάσος Σεϊτανίδης είναι όρθιος στο κέντρο, με το παλτό. Βάσος Σεϊτανίδης, Κωστής Μπέζος
Στη δεκαετία του ’50, βρισκόταν στο ιστορικό νυχτερινό κέντρο "Μπλε Αλεπού" (στην οδό Σταδίου και αργότερα στην Τροίας). Οι άνθρωποι έβγαιναν εκεί για φαγητό και χορό, με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα. Αργότερα άνοιξε και ένα δικό του κοσμικό κέντρο, το "Τζάκι" όπου, εκτός από τον ίδιο, εμφανιζόταν η εξ Αιγύπτου τραγουδίστρια και ηθοποιός Σούλη Σαμπάχ, ο άνδρας της - και γνωστός ηθοποιός - Δημήτρης Νικολαΐδης και άλλοι. Από εκεί ξεκίνησε και η Νάνα Μούσχουρη, που εκείνος την πρωτοπαρουσίασε. Από το Τζάκι στη "Βεράντα της Καστέλλας" (παλιό "Σαλόν Γκρέκ")με τον Τώνη Μαρούδα, στον "Καλαμπόκα" τηςΒαρυμπόμπης, την "Κομπαρσίτσα", την περιοδεία στα "Κύματα" του Βόλου... Δικό του ήταν και το κέντρο "Καράβι"
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 εμφανιζόταν στην "Παλιά Αθήνα" (Φλέσσα 4, Πλάκα)με το Γιάννη Βογιατζή, το Γιώργο Μουζάκη,τη Μπελίντα, την Άντζελα Ζήλεια το χορευτικό ζευγάρι Γιάννη Φλερύ-Λίντα Άλμα. Βλαχοπούλου-Μπελίντα-Κατσαρός-Σεϊτανίδης συνεργάζονται εκ νέου στην "Παλιά Αθήνα" τη σεζόν 1963-64 και παρουσιάζουν τις ρεβί πίστας "Κομπολόι ηθοποιών" (όπου η Βλαχοπούλου υποδύεται την Κάρμεν και η Μπελίντα την Εύθυμη χήρα), "Οδός Νοσταλγίας και Κεφιού γωνία" και "Κρουαζιέρα στα νησιά μας" (όπου η Βλαχοπούλου έκανε την Κερκυραία καπετάνισσα και η Μπελίντα βρισόταν στο τιμόνι του καραβιού).
Άλλο ύφος εντελώς στην "Μπουατ Σεϊτανίδη" της οδού Κυδαθηναίων, όπου ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδούσε Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.
Το 1964, η τελευταία τουρνέ με τη Σμάρω, στην Αμερική (με πλοίο). Είχαν πάρει και τη Λήδα μαζί. Η Σμάρω επέστρεψε επειγόντως με αεροπλάνο για να παίξει κάπου.
Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε ως ηθοποιός, μαζί με τη Σμάρω, στην ταινία "Γάμος αλά ελληνικά" του Βασίλη Γεωργιάδη, με πρωταγωνιστές την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Γιώργο Κωνσταντίνου

Η Λήδα μεγάλωσε ως επί το πλείστον με τον πατέρα της, γιατί η μητέρα της έλειπε πολύ συχνά για πρόβες, αλλά και για απογευματινές παραστάσεις (τα θέατρα έκαναν 14 παραστάσεις την εβδομάδα τότε) ενώ εκείνος, που δούλευε μόνον τα βράδια, ήταν τη μέρα ελεύθερος, την πήγαινε βόλτα, στο "Σινεάκ" κλπ... Ήταν η χαρά του και η ευτυχία του. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να τη χαρεί πολύ. Πέθανε το 1965 σε ηλικία 52 ετών από καρκίνο.
Ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος, όπως πολλοί καλλιτέχνες ήταν ανέμελος και ποτέ δεν σκέφτηκε το οικονομικό του συμφέρον, τα ένσημα κλπ...
Ανάμεσα στις επιτυχίες του, μπορούμε να θυμηθούμε:

Θα σου κάνω πιά κι'απόψε σερενάδα (1927;) Στίχοι και μουσική Αττίκ
Θυμάσαι (1932) Στίχοι Μιλτιάδη Μαλακάση, μουσική Θόδωρου Σπάθη.
Μεσάνυκτα (1932) . Στίχοι Σπύρου Βλάσση, μουσική Θέμη Νάλτσα.
Ο διαβάτης της ζωής (1932)Τραγούδι - μοιρολόγι. Στίχοι και μουσική: Αττίκ. Εκτελέστηκε για πρώτη φορά στην Μάντρα του Αττίκ από τον ίδιο.
Καμμιά δεν αγαπάει Tango (1933) .Στίχοι Τάσου Μπακόπουλου, μουσική Τώνη Φαρούγγια. Η μεγάλη επιτυχία του Β. Σεϊτανίδη
Κι όμως ακόμα σ' αγαπώ (1933) Στίχοι Πωλ Μενεστρέλ, μουσική Γιώργος Ψύλλα. Το πρωτοτραγούδησε ο Β. Σεϊτανίδης στον Λευκό χορό του Εθνικού Ωδείου
Μάτια γυναίκας Tango Αθηναϊκό (1933).Στίχοι Γιώργου Καμβύση, μουσική Τίτου Ξηρέλλη. Στην παρτιτούρα γράφει: Αφιερώνεται στον λαμπρόν τενόρον Β. Σεϊτανίδη που το πρωτοτραγούδησε
Δεν είστε σεις που κάποιο βράδυ (1934) Στίχοι Στέφανου Θεοδωρίδη, μουσική Σπύρου Ζουμπέρ. Το πρωτοτραγούδησε στην "Οασι"
Πως να μην κλαις Tango (1934) Στίχοι Κώστα Κοφινιώτη, μουσική ΓιάννηΚουγιουμτζόγλου.
Σ'αγάπησα γιατί της μοιάζεις Tango (1935) Στίχοι Κώστα Κοφινιώτη, μουσική Γιάννη Σπάρτακου. Η μεγάλη επιτυχία της "Όασης"
Ξημερώματα - Tango (1935) . Στίχοι Κώστα Κιούση, μουσική Σπύρου Ζουμπέρ. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Β. Σεϊτανίδη μετά τα "Μεσάνυχτα"
Ποτέ μου δεν σε λησμονώ 1935 Στίχοι Ντον Σέφερ, μουσική Ντον Αλμπανέζε
Σ' αγάπησα γιατί της μοιάζεις 1935 Στίχοι Κώστας Κοφινιώτης, μουσική Γιάννης Σπάρτακος. Η μεγάλη επιτυχία της "Όασης"
Σαν σε κυττάζω 1935 Στίχοι: Βάσος Σεϊτανίδης, μουσική Ν. Lemich
Έρημος, βαρύς και μόνος (1937) Στίχοι και μουσική: Αττίκ
Όταν με φιλάς 1939 Στίχοι Κώστας Κοφινιώτης, μουσική Κώστας Σεϊτανίδης
Δεν μπορώ να το πιστέψω 1940 Στίχοι Κώστας Κοφινιώτης, μουσική Κώστας Σεϊτανίδης
Με φτάνει που σε βλέπω μέσ' τα μάτια 1947 Στίχοι Κώστας Μάνεσης, μουσική:Θ. Αντόρνο.
Το σουξέ του Σεϊτανίδη στις "Κερασιές" της Κηφισιάς Σβήσε φεγγάρι Tango (1943) Στίχοι και (1953) μουσική Χρήστου Χαιρόπουλου. Χαρισμένο στον Πάνο Βισβάρδη και τον Βάσο Σεϊτανίδη.
Slow fox (1953) στίχοι Κώστα Κοφινιώτη, μουσική Σταύρου Ρουχωτά.
Η μεγάλη επιτυχία του Βάσου Σεϊτανίδη στη "Μπλε Αλεπού".

Μου είσαι απαραίτητη /"Αγάπη μου με ξέχασες" 1947 Στίχοι-μουσική: Τ. Κουρτέλλη

Ηχογραφημένα τραγούδια στην κατοχή της κόρης του Λήδας Σεϊτανίδου-Shantala, που κάποια στιγμή θα γίνουν δίσκος.
Γιατί να φύγεις (με τον Σ. Βλάσση)
Δε ζω χωρίς εσένα
Δεν είστε σείς που κάποιο βράδυ
Δεν θα στο συγχωρήσω
Έλα… Φύγε…
Η γυναίκα έχει πάντα καρναβάλι
Καμμιά δεν αγαπάει
Μια φορά μονάχα
Ο μπαρμπα-Θοδωρής
Σε ζηλεύω, σε λατρεύω
Τη γυναίκα που ποθείς
Έτσι είναι οι γυναίκες (με τον Σ. Βλάσση)
Μεσάνυχτα (Minuit) (με τον Σ. Βλάσση)
Μη γελάς όταν στενάζω (με τον Σ. Βλάσση)
Μη ζητάς να μάθεις (με τον Σ. Βλάσση)
Οι γυναίκες είναι όλες ίδιες (με τον Σ. Βλάσση)
Όλοι μου λένε είσαι μπεκρής (με τον Σ. Βλάσση)
Πείσμα (1441) (με τον Σ. Βλάσση)
Γλεντζές μπεκρής (με τον Τ. Στεφανίδη)
Δε θέλω θρόνους και παλάτια (με τον Μ. Βαφειάδη)
Ενωμένοι (με τον/την Β. Κυριακού)
Όλα περνούν στον κόσμο αυτόν (με τον Τ. Στεφανίδη)
Πες μου (με τον …Γαϊτανίδη


Δίσκοι με συμμετοχή του Βάσου Σεϊτανίδη:


Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΕΠΟΧΗ 4
20 παλιά τραγούδια στις πρώτες εκτελέσεις τους και σε digital mastering.
Μουσική των Κώστα Σεϊτανίδη, Θέμη Νάλτσα, Τάσο Βαμπάρη, Κώστα Γιαννίδη, Γιάννη Βέλα, Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, Χρήστου Χαιρόπουλου, Ζοζέφ Κορίνθιου, Κίτσας Κορίνα κ. ά. Τραγουδούν: Δανάη, Άντζελα Κάρι, Βάσος Σεϊτανίδης, Μιχάλης Θωμάκος, Τρίο Βαμπάρη, Σούλα Καραγιώργη, Αγγέλα Λικιαρδοπούλου,Νίκος Γούναρης, Πέτρος Επιτροπάκης, Ανδρέας Αθανασιάδης, Σπύρος Βλάσσης, Τάσος Βαμπάρης, Λουτσιάνα Ελένη ντε Ρόζε, Ελβίρα ντε Ιντάλγκο.
Εταιρεία: MINOS-EMI
Κυκλοφορία: 17/09/2003.
Ο Βάσος Σεϊτανίδης τραγουδά μαζί με το Σπ. Βλάσση το τραγούδι
"Είναι μεσάνυχτα κι όλη η φύσις ησυχάζει"

Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 10 Aυγούστου 2018