SHANTOM
Πολυχώρος Πολιτισμού & Τεχνών
Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala

Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, 152 31 Κ. Χαλάνδρι
(στάση ΜΕΤΡΟ "Χολαργός", γραμμή 3) τηλ. 210-6717529ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ Isadora Duncan

Samia Gamal στην ταινία Η Κυρία Φάντασμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΑΥΤΟΕΚΦΡΑΣΗΣ


«Αυτά τα λουλούδια που έχω εδώ μπροστά μου στο τραπέζι περιέχουν το όνειρο του χορού. Θα μπορούσε να ονομαστεί «Το φως πέφτει πάνω σε λευκά λουλούδια». Ένας χορός που θα ήταν η λεπτή μετάφραση του φωτός και της λευκότητας. Τόσο αγνός, τόσο δυνατός που οι άνθρωποι θα έλεγαν: είναι μια ψυχή που κινείται, μια ψυχή που έχει φτάσει στο φως και βρήκε την λευκότητα. Χαιρόμαστε να τη βλέπουμε να κινείται έτσι. Νιώθουμε την κίνηση του φωτός να μπλέκεται με τη σκέψη της λευκότητας. Είναι μια προσευχή αυτός ο χορός»
- Ισιδώρα Ντάνκαν.

ΙΣΙΔΩΡΑ ΝΤΑΝΚΑΝ

<Η Νάιμα Άκεφ, μια από τις σπουδαιότερες χορεύτριες της "χρυσής εποχής">

Η Ισιδώρα Ντάνκαν (1877-1927) γεννήθηκε με την αποστολή να εκφράσει την αλλαγή και να προκαλέσει τις καθιερωμένες αντιλήψεις της δυτικής σκέψης των αρχών του 20ου αιώνα. Η φιλοσοφία της αρχαίας Ελλάδας επηρέασε έντονα τις χορευτικές της δημιουργίες. Ήδη από την αρχή της καριέρας της, το 1903 η Ισιδώρα Ντάνκαν δημιουργούσε χορούς που αντικατόπτριζαν τις κοινωνικές συγκρούσεις. Επιθυμούσε έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση, φτώχεια, πόλεμο. Χόρεψε την επανάσταση μιας νέας εποχής, ελεύθερης από σωματικούς περιορισμούς, εκφράζοντας τη θλίψη, τη χαρά, την αντίσταση, αναζητώντας την ελπίδα.

Η εικόνα που προσπαθούσε η Ισιδώρα να δώσει με το χορό της ήταν το κύμα, ένα κομψό μείγμα από φως, ήχο και χορευτικά βήματα που συμβολίζουν την κυκλικότητα και την ενέργεια της φύσης, που συνεχώς ανανεώνεται, αναδημιουργείται. Οι ιδέες της, με πολλούς τρόπους επαναστατικές και πρωτοπόρες, επηρεάστηκαν από μια πολύ προσωπική ανάγνωση των έργων του Νίτσε. Οι παραστάσεις της, εμπνευσμένες όχι μόνον από την αρχαία Ελλάδα αλλά και από την αναγεννησιακή της αναπαράσταση, με γυμνά πόδια, λυτά μαλλιά και τυλιγμένη σε χιτώνες και πέπλα, σύντομα γνώρισαν μεγάλη επιτυχία σ'όλη την Ευρώπη. Μ'αυτό το νέο ύφος χορού, που ονόμαζε "ελεύθερο" ή "φυσικό", η Ισιδώρα ήθελε να διακηρύξει την ελευθερία έκφρασης από τους αυστηρούς ακαδημαϊκούς κανόνες του κλασικού μπαλλέτου. Ο χορός της σύντομα εξαπλώθηκε σ'όλη την Ευρώπη επηρεάζοντας το ίδιο το κλασικό μπαλλέτο και την εξέλιξη των Ρωσικών Μπαλέτων του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ.


Σάντρα Βούλγαρη

Η Σάντρα Βούλγαρη είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού και του Laban Center for Movement and Dance στο Λονδίνο. Έχει ειδικευτεί στον Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν σπουδάζοντας στο Λονδίνο και το Παρίσι με την Barbara Kane και είναι μέλος της ομάδας της Isadora Duncan Dance Company από το 2006. Έχει χορέψει με πολλές ελληνικές ομάδες χορού ενώ για οκτώ χρόνια υπήρξε στενή συνεργάτης της Ζουζούς Νικολούδη και της ομάδας της «Χορικά». Διδάσκει μεταξύ άλλων το Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν στο Κέντρο Ντάνκαν στον Βύρωνα και σε άλλους χώρους στην Αθήνα, δημιουργικό χορό στις γυναικείες φυλακές της Θήβας, στην Στέγη Θηλέων «Άγιος Αλέξανδρος» και στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

 Τελευταία ενημέρωση της σελίδας: 31 Ιουλίου 2018